2014-12-25

Julen 2014 spenderas uppe hos min mamma i favoritbyn norr om odlingsgränsen, norr om polcirkeln, något söder om Kiruna. Det har varit några kalla dagar och kvällar, just nu ligger gradantalet runt -30 och håret och ögonfransarna blir till frost om man är ute längre stunder. Men det hindrade inte mamma och mig från att ta en promenad på julaftonsförmiddagen. På eftermiddagen åkte vi till kyrkogården och medan mamma tände ljus i minneslunden pulserade himlen av norrsken. Hade jag haft ett stativ med mig hade jag sluppit ha högsta iso på kameran men nu får ni hålla till godo med något brusiga och suddiga norrskensbilder.
God Jul på er alla!

2014-12-24

Island dag 1-6:
Passade på att filma även på Island. Synd bara när man kommer hem och får för sig att man filmat hur mycket som helst men inser att det mesta man fotat är stillbilder. Nåja, det blev en liten film i a f, självklart med en av världens bästa låtar som soundtrack; José González - Stay alive. För er som sett The Secret Life of Walter Mitty så förstår ni säkert varför jag valde den.
Island dag 6:
Efter turen ut till kusten åkte vi vidare mot Gunnuhver och de rykande svavelfälten där lervällingen rent av kokade. Vi avslutade dagens tur med Blå lagunen där vi värmde våra nedkylda kroppar i det fantastiska turkosa mjölkliknande vattnet. Jag åker gärna dit och badar igen för det var verkligen helt underbart! När vi återvände till Reykjavík vandrade vi åter igen upp till Hallgrímskirkja eftersom det nu var fint väder och denna gång gick vi också in. Sedan blev det en riktigt god Oreo-glass från Paradís Ice Cream Parlor innan vi tog taxin till Keflavík, åt en sista korv från Bæjarins Beztu Pylsur och satte oss på flygplanet hem till Stockholm.
Jag vill tillbaka till Island typ nu med en gång!
Island dag 6:
Sista dagen på Island åkte Lania och jag tillsammans med en liten turistgrupp ut till Reykjaneshalvön. Det blåste och regnade och var svinkallt! Vi stannade till vid Miðlína där den extremt nötta skylten visar platsen där den euroasiska och den nordamerikanska kontinentalplattan delar sig. Sedan åkte vi ut till Valahnúku vid kusten där det blåste ännu mer och regnet piskade i ansiktet.

2014-12-16

Island dag 5:
Då vi kommit tillbaka till land efter turen ut på Jökulsárlón med amfibiebåt var det tyvärr dags att lämna den vackra glaciärsjön. På väg tillbaka till Reykjavík stannade vi till vid vattenfallet Seljalandsfoss som vi gick in bakom (!!!). Vi blev galet blöta såklart och risken att halka ner i fallet var ibland överhängande men alltså oj oj oj så häftigt att få stå bakom det dånande vattnet som forsade ner för bergskanten. Precis lagom till att vi lämnade fallet uppenbarade sig en fantastisk regnbåge, men tyvärr så fanns det inte möjlighet att stanna. Förbannat också! Men ändå, vilken dag och vilka platser vi fick besöka!!

2014-12-15

Island dag 5:
Efter en fantastisk busstur från Skógafoss längst med öppna karga landskap blandat med böljande, ståtliga gröna vulkanformationer kom vi så äntligen fram till glaciärsjön Jökulsárlón. Jag har en gång tidigare beskådat en glaciärsjö (om än på vintern) men var ändå inte riktigt beredd på hur mäktigt det faktiskt skulle kännas att stå och blicka ut över detta utflyktsmål. Medan vi väntade på den amfibiebåt som skulle ta oss ut bland de flytande isformationerna strosade vi längst med vattenbrynet och passade på att ta otaliga hoppfoton. Lania är banne mig en jäkel på att hoppa alltså! Ombord på amfibiebåten fick vi smaka på glaciäris av den franske guide som lärde oss både det ena och det andra om is. (Bild nr 6 fotad av Lania, redigerad av mig).
Island dag 5:
Femte dagen på Island skulle komma att bli den längsta. Vi skulle med buss ta oss hela vägen till glaciärsjön Jökulsárlón, från Reykjavík är det en bussresa på ca 38 mil och sedan hem igen. Men vi skulle inte bara få se den fantastiska glaciärsjön utan dagens första stopp blev vid vattenfallet Skógafoss. Jag kommer nog aldrig sluta att förundras över den kraft som vatten kan ha.

2014-12-13

Island dag 4:
Efter lunnefågelturen gick vi till en av hamnrestaurangerna och åt helt dagsfärsk fish & chips, såå gott! Sedan strosade vi bort mot Harpa för att denna gång gå in i det fantastiska konserthuset. När klockan började närma sig åtta drog vi oss ner mot båtarna i hamnen igen för att ge oss ut på valskådning. Ombord på båten fick vi bevittna första solnedgången på den här resan samtidigt som vi tillsammans med de andra ombord på båten spanade efter valar och delfiner. Vi lyckades få se ryggfenan på några vikvalar och även om vi hade kunnat haft möjlighet att se mycket mer så var det ändå en rätt så mäktig känsla att bara få se det lilla.
(Bild 2, 3 & 12 tagna av Lania, redigerade av mig)